torsdag 24 februari 2011

Dagens pärla.

Ibland när vi äter middag hela familjen så gör vi något som kallas för Dagens Pärla. Alla runt bordet får turas om att berätn dagen som varit extra speciell - Dagens Pärla. Man kan också ge en av de andra personerna beröm och avsluta med att ge sig själv beröm.
Denna lilla ritual ger jätte mycket! Dels pratar man om positiva saker, barnen får träna på att turas om, ta emot och ge komplimanger, sitta tysta och lyssna, att inte avbryta och att inte kommentera utan bara säga tack.
Det tar också fokus från själva måltiden om den kan vara svår.
Jag berättade om denna ritual när jag gick grundkursen på ADHD-center. Vid nästa träff berättade en mamma lyriskt för mig att hennes son setat ner en hel middag och ätit med kniv och gaffel! Hon var så glad.
Det var den dagens Pärla för mig!
I min vardag och andras med barn med NPF (Neuropsykiatriskafunktionsnedsättningar) är det mycket förmaningar, du får inte, bannor mm. Detta är ett jätte bra sätt att skifta fokus.

Så testa dagens Pärla ni också.

Kram J

PS Det är också väldigt mysigt att få komplimang och beröm från sin partner vilket lätt glöms bort i den allmänna hysterin.

3 kommentarer:

 1. Wow! vilken häftig idé, ska jag försöka göra någongång här hemma... fast hur funkar det med de små?? ja det visar sig väl annars... måste i alla fall testa! och vilken fin bild du hade...

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Har testat med Dennis ett par gånger och han tycker det är kul när man säger tack. Vi brukar låta den som ätit färdigt först börja (på så sätt får man dem att sitta kvar lite längre). Men om man inte vill så måste man inte, komplimanger ska ju inte tvingas fram. Ibland väntar vi tills Dennis gått från bordet men han brukar vilja vara med och lyssna. Allt beror på dagsformen.
  //J

  SvaraRadera
 3. Du är klok du Jessica, påminn mig om jag får barn någon gång att jag också ska göra det med dem!
  Ska försöka göra nått med tavlan i veckan också, hoppas att jag ska hinna det.
  Kram!!

  SvaraRadera